Har fått surdeg av en kompis till mamma och här kommer första brödet. Surdegen bubblade fint och var bra igång så jag testade att baka helt utan jäst.
350 g vatten
100 g surdeg
600 g vetemjöl special
12 gram havssalt
Blanda ihop alla ingredienser utom salt och arbeta ca 10 minuter. Låt degen vila i 10 min och kör sedan 10 min till. Tillsätt saltet och kör degen på låg hastighet i 10 minuter. Anpassa mjöl och vattenmängden så att degen är klibbig, men inte lös.
Stjälp upp degen in en inoljad ugnsform eller plastback. Låt jäsa 2-4 timmar i rumstemperatur. Platta ut och vik degen var 30:e minut. forma degen till en limpa efter 2-4 timmar och lägg med skarven ner i en jäskorg eller ett durkslag med en väl mjölad handduk. Jäs ca 2 timmar i rumstemperatur.
Sätt på ugnen på 300 grader och sätt in två plåtar. Stjälp upp degen på den ena plåten och snitta ytan med en vass kniv. Sätt in brödet i ugnen och häll 1 dl vatten på den andra plåten i ugnen.
Sänk värmen till 225 grader och grädda i ca 40 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar