onsdag 18 mars 2015

Ljust surdegsbröd


Har fått surdeg av en kompis till mamma och här kommer första brödet. Surdegen bubblade fint och var bra igång så jag testade att baka helt utan jäst. 


350 g vatten 
100 g surdeg
600 g vetemjöl special
12 gram havssalt

Blanda ihop alla ingredienser utom salt och arbeta ca 10 minuter. Låt degen vila i 10 min och kör sedan 10 min till. Tillsätt saltet och kör degen på låg hastighet i 10 minuter. Anpassa mjöl och vattenmängden så att degen är klibbig, men inte lös.
Stjälp upp degen in en inoljad ugnsform eller plastback. Låt jäsa 2-4 timmar i rumstemperatur. Platta ut och vik degen var 30:e minut. forma degen till en limpa efter 2-4 timmar och lägg med skarven ner i en jäskorg eller ett durkslag med en väl mjölad handduk. Jäs ca 2 timmar i rumstemperatur. 
Sätt på ugnen på 300 grader och sätt in två plåtar. Stjälp upp degen på den ena plåten och snitta ytan med en vass kniv. Sätt in brödet i ugnen och häll 1 dl vatten på den andra plåten i ugnen. 
Sänk värmen till 225 grader och grädda i ca 40 minuter.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar