Dag 1
50 g surdeg av vete eller råg
50 g vetemjöl
50 g vatten
Blanda ihop ingredienserna och låt surdegen stå varmt till nästa dag.
Dag 2
Surdegen från dag 1
10 g jäst
500 g vatten
400 g dinkelsikt
200 g grahamsmjöl
150 g grovt rivna morötter
20 g salt
Lös jästen i vatten och blanda med surdegen och mjölsorterna. Arbeta degen i maskin i ca 10 minuter. Tillsätt morötter och salt och arbeta ca 5 minuter till. Degen skall vara lös utan att vara kladdig och släppa från kanterna när maskinen arbetar. Låt degen jäsa i en inoljad plastback med lock i ca 2 timmar. Vik degen några gånger under jäsningen. Fördela degen i två avlånga formar och täck med plast. Jäs i kyl över natten.
Dag 3
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden direkt från kylen och sänk till 200 grader. Häll även in 1 dl vatten i ugnen. Grädda ca 40 minuter tills brödet är 98 grader. Grädda några minuter utan formarna för att få yta på hela brödet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar