tisdag 31 mars 2015

Morotsbröd med surdeg, dinkel och graham



Idag bakade jag ett jättegott bröd. Jäste jättefint och blev mjukt och frasigt. Enkelt att göra, men kräver tidsplanering och en bra surdeg. Gott att rosta.

Dag 1
50 g surdeg av vete eller råg
50 g vetemjöl
50 g vatten

Blanda ihop ingredienserna och låt surdegen stå varmt till nästa dag.

Dag 2
Surdegen från dag 1
10 g jäst
500 g vatten
400 g dinkelsikt
200 g grahamsmjöl
150 g grovt rivna morötter
20 g salt

Lös jästen i vatten och blanda med surdegen och mjölsorterna. Arbeta degen i maskin i ca 10 minuter. Tillsätt morötter och salt och arbeta ca 5 minuter till.  Degen skall vara lös utan att vara kladdig och släppa från kanterna när maskinen arbetar. Låt degen jäsa i en inoljad plastback med lock i ca 2 timmar. Vik degen några gånger under jäsningen. Fördela degen i två avlånga formar och täck med plast. Jäs i kyl över natten.

Dag 3
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden direkt från kylen och sänk till 200 grader. Häll även in 1 dl vatten i ugnen. Grädda ca 40 minuter tills brödet är 98 grader. Grädda några minuter utan formarna för att få yta på hela brödet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar